NEGA KOŽE LICA

PRANJE. Blagim sapunom ili bolje čvrstim sindetom, oprati lice jednom do dva puta dnevno, nakon čega je preporučljivo temeljno očistiti kožu tupferom i losionom.

UPOTREBA LOSIONA. Primenom losiona sa adekvatnom količinom alfa hidroksi i aromatičnih kiselina podstiče se proces otklanjanja komedona (mitisera).

HIDRATACIJA. Nanošenje kreme nakon čišženja losionom obezbeđuje dugotrajnu hidrataciju kože.

ŠMINKA. Preporučljiva je upotreba isključivo tečnih pudera sa oznakom non comedogenic (ne zapušavaju pore).

 

NEGA KOŽE  TELA

TUŠIRANJE.  Kratkotrajno tuširanje mlakom vodom (jednom ili više puta dnevno), blagim mlazem tuša i optimalne temperature oko 35,5C (stepen manje od temperature tela) je najzdraviji način nege kože tela.

UPOTREBA SAPUNA. Preporučljivo je korišćenje blagog sapuna/sinedeta, i to samo na pregibnim regijama: zadnjoj strani vrata, pazušne regije, ispred grudne kosti, ispod i između grudi, prepona i stopala. Nadlaktice, bočne strane trupa i potkolenice nije neophodno svakodnevno sapunjati.

GELOVI I KUPKE. Tečne preparate za negu tela nije preporučljivo koristiti, jer se ne mogu ukloniti (isprati) sa površine kože. 15 minuta nakon tuširanja se postiže optimalni ph kože, zavisno od regije (pregibne površine 8-9, lice i ostali delovi kože 4,5-5,5). Ovde je reč o prirodnom fiziološkom mehanizmu, ali je uslov potpuno otklanjanje – ispiranje preparata za ličnu higijenu.

HIDRATACIJA KOŽE. Nakon tuširanja naneti preparat za negu tela sa optimalnom koncentracijom supstanci koje dugotrajno hidriraju/restrukturišu vodeno masni (hidrolipidni) film i istovremeno sprečavaju dehidrataciju kože i pojavu niza oboljenja povezanih sa ovim procesom – naročito kod osoba sa atopijskom konstitucijum (urođeno i nasledno suva koža).

DETERDŽENTI ZA PRANJE VEŠA. Do isušivanja kože dolazi i zbog primene prašak deterdženata i omekšivača. Preporučljiva je isključivo primena gel deterdženata, bez dodavanja omekšivača (minimalna doza je dovoljna: 1 zapušač – 1 mašina). Specifično hemijski strukturisani preparati (npr deterdženti za održavanje boje) su takođe neprikladni, sem ukoliko nije reč o garderobi koja nije u neposrednom (direktnom) kontaktu sa kožom tela.

 

NEGA KOŽE RUKU

Higijena ruku podrazumeva redovno pranje sapunom ili blagim, čvrstim sindetom, i to isključivo dlanova. Nadlanice treba prati samo pre obroka i u slučaju da su zaista „zaprljane“ (teški fizički poslovi i slično). Nakon pranja, ruke dobro obrisati frotirom koji nije tretiran omekšivačima i prašak deterdžentima i naneti manju količinu kreme za negu ruku.

Sušenje kože lica, tela i ruku „na vazduhu“, kao i primena papirnatih ubrusa dovodi do dehidratacije kože i ne preporučuje se!

 

UKLANJANJE ŠMINKE

Mlakom vodom navlažiti kožu pokrivenu šminkom, a jagodicama prstiju naneti makeup remover. Odstraniti šminku tupferom i umiti se mlakom vodom i sindetom ili blagim sapunom u komadu. Premazati lice losionom i naneti hidratantnu kremu.

 

TIPOVI KOŽE

Normalna koža je najređi i najpoželjniji od svih tipova kože: ima sjaj, nema mitisere, borice su minimalne, a pore su jedva vidljive i ujednačene veličine. Mešovita koža je najčešći tip,, koji karakteriše suve koža na obrazima i masna T zona, kao i masna koža leđa i suva koža nogu, stomaka i ruku. Bez obzira na tip kože, najbitnije je kožu održavati što čistijom. Redovno uklanjanje svih spoljašnjih nečistoća sprečava zapušavanje pora i nastanak bubuljica.

 

I ne zaboravite, za lep i zdrav izgled vaše kože veoma je važno kako se hranite. Vaša koža je ogledalo vašeg organizma!

Imate pitanja ili tražite savet? Pitajte naše eksperte